Haugalandsveggen

Klatring en populær sport

Skader fra klatring og friluftsliv

Det er mange måter vi kan skade oss på under klatring eller andre eventyr ute i naturen. Kroppen usettes for store belastninger under trening, og høyden utgjør en fare for fallulykker. Noen skader er veldig typiske for klatrere, andre mer vanlige under all fysisk aktivitet. Muskel, ledd og skjelett er utsatte når vi tar litt risiko.

Bli ikke for ivrig

Øker du treningsmengden eller utfordringene for raskt er det lett å få belastningsskader. Det er viktig å lytte til din egen kropp og ta symptomer på alvor. En belastningsskade kan forverre seg raskt hvis du ignorerer den. Og husk at god og grundig oppvarming alltid er forebyggende.

Når uhellet er ute

Ved akutt skade skal man alltid oppsøke legevakt. Etter skaden kan det ta lang tid å bli frisk og det er viktig å være tålmodig. Det finnes mange behandlingsmetoder som hver for seg og i kombinasjon har vist resultater for skadeforløpet.

Kroppen i sammenheng

Sliter du med en belastningsskade som ikke vil gi seg, eller senvirkninger av akuttskade, kan det ytre seg i symptomer med uklar årsakssammenheng. En hodepine sitter ikke nødvendigvis i hodet. Hos Naprapatlandslaget kan man få en undersøkelse av muskler og ledd som avdekker underliggende årsaker.