Haugalandsveggen

Klatring en populær sport

Parkour

Som du sikkert vet, står ikke menneskehetens evolusjon stille. Vi utvikler oss i alle mulige retninger og finner stadig nye aktiviteter å konkurrere i. Klatring har utviklet seg med lynets fart det siste århundret, og den siste grenen innen sporten har fått navnet parkour.

Parkour er ikke helt som vanlig klatring, men mye av de samme teknikkene er brukt. Sporten handler nemlig om å komme seg forbi hindre så raskt som mulig, uten bruk av verktøy eller spesielt utstyr. Parkour oppstod i Frankrike på 80-tallet og ble raskt populært på grunn av promoteringen i filmer og media. Formålet med parkour er å komme seg fra punkt A til punkt B på kortest mulig tid, og utøverne kan hoppe over, skli under eller løpe rundt alle hinder som oppstår på veien. Parkour er spesielt populært i storbyer, blant blokker og høyhus. Ungdom og voksne mennesker bruker omgivelsene som sine egne klatrevegger og hinderbaner. Man hopper mellom etasjene og sklir gjennom trapper, tar salto mellom garasjene og løper på takene når man får sjansen.

På grunn av mangelen på angitte baner bruker folk sine omgivelser i stedet, noe som ofte kommer i strid med loven. Derfor er parkour fortsatt regnet som en aktivitet, og har ikke blitt erkjent som en sport riktig enda.