Haugalandsveggen

Klatring en populær sport

Norsk Tindeklub

Ingen klatreklubber i Norge kan skryte av en så lang og frodig historie som Norsk Tindeklub. NTK ble stiftet allerede i 1908 av kjente norske fjellklatrere, og ble raskt et sentrum for ekspedisjonsklatrere og utforskere av alle sorter. Tindeklubben er en lukket klubb, altså er det ikke bare å bli medlem. Her må man komme med en bestigningsliste (liste over fjell man har besteget) og bli anbefalt av et eksisterende medlem. Dermed er Norsk Tindeklub kun for de mest avanserte, mest beryktede fjellklatrerne i Norge.

Det er NTK som stiftet Norsk Fjellmuseum, og det er de som eier den kjente Skagadalshytta i Jotunheimen. De støtter også ulike ekspedisjoner, både fjernt og nært, men spesielt i Norge. Et eget fond (Ekspedisjonsfondet) har blitt etablert for å gi bidrag til små og mellomstore internasjonale ekspedisjoner, samt norske ekspedisjoner med hjelp av Hans Christian og Finns Minnefond.

Norsk Tindeklub utgir egne årbøker og kalendere, samtidig som de står bak en rekke publikasjoner og bøker om alpinisme og fjellklatring i helhet. Mange flotte bøker har blitt utgitt de siste hundre årene, og flere gode klatreførere i regi av Norsk Tindeklub kan kjøpes på bokhandelen. De opprinnelige medlemmene var førstebestigere av beste sort – Stetind, Tirich Mir, Trollryggen og mange andre kjente fjell har blitt besteget av de seks kjente norske fjellklatrerne.