Haugalandsveggen

Klatring en populær sport

Mesterskap i klatring

Ulike mesterskap og konkurranser i klatring har foregått på internasjonalt nivå veldig lenge. Det aller første verdensmesterskapet i klatring så dagens lys i 1991, når IFSC arrangerte den første konkurransen i Frankfurt.

VM i klatring har deretter blitt avholdt annethvert år, og deles opp i tre ulike grener for menn og kvinner. Her konkurrerer de aller beste klatrerne i klassisk klatring, friklatring og fartsklatring. Klassisk klatring inneholder rep og sikkerhet, friklatring (bedre kjent som buldring) tar plass på store stener uten noen form for hjelpeverktøy, mens klatring på fart er akkurat det, det høres ut som. Verdensmesterskapet tiltrekker seg utrolig mange tilskuere, og med hjelp av IFSC vil klatring muligens bli inkludert i de Olympiske Leker 2020. Med litt flaks og god PR, selvsagt.

Også her hjemme i Norge avholdes det mesterskap i klatring med jevne mellomrom. Som regel foregår disse innendørs, i de ulike klatresentrene, men også utendørs mesterskap i buldring forekommer. Norges Klatreforbund står bak organiseringen av mesterskap her i landet, men de er også flinke med å informere norske klatrere om ulike turneringer og mesterskap i utlandet. De samler også sammen et norsk landslag i klatring, samt et juniorlandslag.

Nå i sommer er det forresten verdenscup i klatring her i Norge, på Sørmarka Arena ved Stavanger!