Haugalandsveggen

Klatring en populær sport

Klatring i USA

Klatring blir stadig mer populært verden rundt, og USA er selvfølgelig et av hovedpunktene for denne utviklingen. Klatring har lenge vært utbredt i USA, med deres egne klatreforening i sentrum. USA Climbing er en del av IFSC (International Federation of Sport Climbing) og står bak administreringen og organiseringen av diverse konkurranser og mesterskap blant klatrere i USA.

Siden USA er et veldig stort og kontrastfylt land, er det ypperlige muligheter for klatring der, uansett hvilke bergarter og omgivelser man foretrekker. Spesielt er nasjonalparken Yosemite populær blant klatrere, med utallige spennende steder å bestige om man har stor nok erfaring. Verdens største granittmonolitt befinner seg i Yosemite, og utallige klatrere har prøvd å komme seg til topps på denne. El Capitan, som den heter, regnes til å være blant de vanskeligste klatrestedene i verden.

Ellers byr USA på en rekke opplevelser for både innendørs og utendørs klatrere. Fjellklatring er den mest populære grenen, men også innendørs klatrevegger er å finne i de fleste storbyer. USA har også veldig god infrastruktur, altså kan man regne med å finne både hotell og klatrebutikker rundt de mest kjente klatreplassene. Alaska er stedet for den mest hardbarkede klatreren, mens Nevada og Texas er perfekt for nybegynnere.