Haugalandsveggen

Klatring en populær sport

Klatring i Norge

Klatring er en populær sport i Norge, og dette overrasker neppe noen som helst med tanke på den unike naturen vi er omringet av. Uansett hvilken type klatring man foretrekker, har Norge en rekke spennende steder å utforske. Fjellklatring, altså klatring på fjell og annet steinete terreng er den mest populære typen klatring i Norge, men også alpinklatring og isklatring er veldig utbredt.

Populariteten er stigende for klatring

Populariteten for klatring begynte å vokse veldig raskt fra 90-tallet og utover, derfor ble Norges Klatreforbund raskt stiftet for å organisere profesjonelle klatrere i Norge og administrere de ulike godkjente klatrestedene i landet. Per i dag er over 20 000 nordmenn medlemmer i Norsk Klatreforbund, og antallet stiger raskt. Innendørs klatrevegger finnes i alle fylker, slik at klatrerne kan trene året rundt, selv når værforholdene er som verst. Når man har fått seg stor nok erfaring og vil ut i naturen for å oppdage de flotteste stedene, er det bare å velge og vrake. Lofoten er stedet for de mer avanserte klatrerne, på grunn av de høye, bratte fjellveggene.

Gode områder for flott fjellklarting

Om sommeren er Rogaland og Romsdal veldig populære og tiltrekker seg mange besøkende klatrere – her er infrastrukturen godt utviklet og byr på spenning for alle og enhver. Rjukan er et møtested for isklatrere fra hele verden, mens Nissedal er stedet for de som ønsker en mer ekstrem opplevelse med overnatting i naturskjønne omgivelser. Også i Bergensområdet er det ypperlige muligheter for klatring, og hvis man kommer seg opp til store høyder får man fantastiske utsikter over fjorden og vakre Bergen by. Klatring i Norge deles inn i to ulike grupper – teknisk klatring og friklatring. Der teknisk klatring har godt utstyr og mengder av tilbehør i fokus, er friklatring det vanskeligste og mest krevende. Her får man kun bruke føtter og ben, mens tauet kun er der for sikkerhets skyld.