Haugalandsveggen

Klatring en populær sport

Klarting – innendørs eller utendørs?

971879-wall-climbing

Klatring er en meget populær sport med raskt stigende popularitet her i Norge. Med mengder av gode klatresteder er det alltid mulig å gå ut og trene, om man nå ikke har en innendørs klatrevegg å trene på. Konkurranser i klatring foregår som oftest i en av disse to typene klatring – innendørs og utendørs. Så, hvilken skal man velge?

Utendørs klatring er å foretrekke hvis mulig

Enhver profesjonell klatrer vil si at innendørs baner er best egnet til de tidene når utendørs klatring rett og slett ikke er mulig. Dette kan stemme, man samtidig må man huske på at kunstlagde klatrevegger kan være langt mer krevende enn noe man kan finne utendørs. Et fjell skapes naturlig, og forholder seg derfor til naturens egne geometriske regler. Innendørs klatrevegger kan være så vanskelige at de er bokstavelig talt umulig å klatre på. Utendørs klatring bør også foregå i teknisk form, altså med fullt utstyr og tilbehør – slik minimerer man risken. Dødsfall er nemlig langt ifra uvanlige i klatresporten, spesielt når det er snakk om vanskelige klatresteder utendørs.

Mindre risiko for alvorlige utfall ved uhell innendørs

Innendørs har man null fare for å ta far vel med livet – det myke underlaget i klatrehallene vil ta på seg mesteparten av fallet, slik at man nok maksimalt risikerer brudd og hjernerystelse. Bor man langt nord, er det innendørs klatring som bør gjelde, i hvert fall til man får seg nok erfaring til å føle seg helt sikker på seg selv og sine muligheter. Utendørs klatring har én veldig klar fordel foran innendørs klatring – utsiktene. Utendørs klatring gir deg muligheten til å se Norge og andre land fra helt unike vinkler, gjerne fra vinkler ingen andre mennesker på kloden har sett før. Hva kan vel være bedre enn å puste inn frisk luft fra toppen av en fjord, der ingen mennesker har satt sin fot tidligere?