Haugalandsveggen

Klatring en populær sport

Grotting

Klatring har mange ulike grener som tar for seg forskjellige naturlige omgivelser. Grotting er den delen av klatresporten som har fokus på grotter. Dette er blant de absolutt vanskeligste og farligste klatregrenene.

Utallige grotter finnes rundt omkring på planeten, og de fleste av disse har ikke blitt utforsket helt enda. Derfor kalles grotteklatrere gjerne for grotteutforskere. De kartlegger de ulike grottene og hulene mens de kjemper seg vei stadig lenger ned i dypet. Siden man ikke vet hva som venter, og det er umulig å se særlig langt foran seg, er grotting en ekstremsport som kun de aller mest erfarne klatrere begir seg ut på.

Her i Norge har vi Norsk Grotteforbund som organiserer og administrerer grottingen. Det finnes også flere gode klubber og organisasjoner som studerer og utforsker grottene i Norge. Rana Grotteklubb og foreningen Troglodytt er blant de mest kjente av disse. Grottedykking er enda farligere, med fokus på grotter som er fylt med vann.

Utallige dødsfall har skjedd på grunn av grotting, derfor reiser grotteutforskere gjerne i grupper som følger med på hverandre og alltid kan komme med en hjelpende hånd når det trengs. Enkelte grotter og huler har blitt stengt med tiden, mens andre stadig blir kartlagt i større grad.