Haugalandsveggen

Klatring en populær sport

Alpinklatring

Alpinklatring er blant de tøffeste, hardeste og vanskeligste klatretypene der ute. Alpinklatring foregår nemlig på høye fjell, der det ofte er en blanding av stein, is og snø. Alpinklatrere må dermed forholde seg til mange ulike naturkrefter for å bestige sitt utvalgte fjell – det er dog slike klatrere som kartlegger verdens høyeste fjell og setter sine fotspor i menneskehetens historie.

Alpinklatring er veldig likt ekspedisjonsklatring, men der sistnevnte gjerne leier inn folk som bærer utrustningen og verktøyet, må alpinklatrere klare alt selv. Her må man samle alle krefter man har, all erfaring og kunnskap man sitter på. Når et stort fjell på over 6000 meters høyde står foran deg, vet du at utfordringen er veldig krevende. Erfarne alpinklatrere kalles for alpinister, og det er alpinister som har besteget Mount Everest, K2 og de andre verdenskjente fjelltoppene på over 8000 meter.

Alpinklatring er utrolig farlig, og hvert eneste år mister mange alpinister livet i grufulle ulykker. Mange fjell står fortsatt ubeseiret på grunn av sine ubestigelige topper. Fremtidens alpinister vil dog gjøre alt de kan for å komme seg til toppen av disse siste fjellene. Alpinklatring er en veldig krevende sport, men publisiteten og populariteten man får i retur forbigår alle andre klatrevarianter.